“ΜΝΗΜΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ένα βιβλίο του τ. Προέδρου του ΣΕΑΝ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΨΩΜΕΝΑΚΗ για ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που μας διδάσκουν διαχρονικά
0Στο βιβλίο του Επ. Δικηγόρου και τ. Προέδρου του ΣΕΑΝ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ Ν. Καψωμενάκη, αναδημοσιεύονται άρθρα και σχόλια που έγραψε στην εφημερίδα “Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ” της “Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών”. Μερικά από τα δημοσιευόμενα κείμενα ήταν επίκαιρα, για την εποχή που γράφτηκαν, αλλά τα περισσότερα αναφέρονται σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, που μας διδάσκουν διαχρονικά. Οι δυσάρεστες προβλέψεις για την επιβίωση του Ελληνισμού, που αναγράφονται στο βιβλίο, θα επαληθευθούν εάν δεν ληφθούν ¨εδώ και τώρα” τα επιβαλλόμενα μέτρα, για την αποτροπή της συνεχιζόμενης υπογεννητικότητας μας, αναφέρει ο συγγραφέας. “Αν συνεχιστεί η αδράνεια των αρμοδίων, θα οδηγηθούμε, με μαθηματική ακρίβεια, στην ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ, μετά από ιστορική παρουσία χιλιάδων ετών! Για την αντιμετώπιση της δημογραφικής μας κατολίσθησης ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΟΣ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!”
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΨΩΜΕΝΑΚΗΣ
Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Νίκος Καψωμενάκης, επίτιμος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, κατάγεται από τα Χανιά. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και κατοικεί στην Αθήνα από το 1941.
Εισήχθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη διάρκεια του αγώνα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα, ως μέλος του Συλλόγου των φοιτητών της Νομικής σχολής «Η Θέμις» κυκλοφορούσε εμπρηστικές προκηρύξεις καταγγέλλοντας τους απαγχονισμούς των Ηρώων της ΕΟΚΑ και τα άλλα εγκλήματα των Άγγλων και συμμετείχε στην οργάνωση συλλαλητηρίων, όπου σε ένα από αυτά τραυματίστηκε.
Παράλληλα, ως μέλος της «Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης», συνεργάστηκε για το Κυπριακό με Μητροπολίτες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Σωματεία και δημοσιο-γράφους. Δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Κοντόπουλο (μετέπειτα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών) για την αποστολή χιλιάδων διαφωτιστικών εντύπων της «Πανελλήνιας Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου» (ΠΕΑΚ), σε μέλη ξένων Κοινοβουλίων, σε ξένα Πανεπιστή-μια και Εκκλησίες, Σωματεία και προσωπικότητες σχετικά με το δικαίωμα Αυτοδιά-θεσης της Κύπρου και τα εγκλήματα των Άγγλων.
Όταν, μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Κύπρου με πολλές παγίδες, έγιναν τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Μεγαλόνησο, ο Νίκος Καψωμενάκης πρωτοστάτησε σε οργάνωση μεγάλης αιμοδοσίας από την Χρι-στιανική Φοιτητική Ένωση για τους Κυπρίους τραυματίες και μετέφερε στην Κύπρο 360 κιλά αίματος.
Στην Κύπρο, μετά από προσκύνημα στα «Φυλακισμένα Μνήματα» δηλαδή στους τάφους των Ηρώων της ΕΟΚΑ μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας, έκανε 80 ομιλίες στην Κυπριακή τηλεόραση, σε σχολεία, στρατόπεδα, συλλόγους Εφέδρων Αξιωματι-κών και σωματεία και παρακολούθησε από τη εξέδρα των επισήμων την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, μέσα σε βεβαιότητα για επίτευξη της Ένωσης.
Όταν επανήλθε στην Αθήνα, υπέβαλε έκθεση στον τότε μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών Παππά με διαπιστώσεις και απόψεις για το Εθνικό θέμα.
Έγινε μέλος της ΠΕΑΚ, με πρόεδρο τον εθναρχικό σύμβουλο Σάββα Λοϊζίδη και μέλη τούς Στρατηγούς Μπότσαρη και Δασκαρόλη, τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή της Νομικής Ιωάννη Σόντη και άλλους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και συνέχισε να συμμετέχει στις προσπάθειες για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έκανε τότε διαλέξεις για το Κυπριακό και άλλα θέματα στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, στην Εταιρεία Μακεδονικών σπουδών της Θεσσαλονίκης, στην Ζωσιμαία Ακαδημία και σε διάφορα Συνέδρια εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Κατά την Τουρκική εισβολή του «Αττίλα» κατά της Κύπρου, παρουσιάστηκε ως εθελοντής για να πολεμήσει.
Μετά την Μεταπολίτευση, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Εθνική Κτηματική Τρά¬πεζα και εξέδωσε την εφημερίδα «Ελληνισμός» με διαπιστώσεις, σχόλια και προβλέψεις που επαληθεύτηκαν…
Η εφημερίδα εκείνη προκάλεσε τα συγχαρητήρια διακεκριμένων προσώπων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων μεταξύ των οποίων ήταν καθηγητές Πρωτοψάλτης, Σακελλαρίου, Κορρές, οι πολιτικοί Ν. Αναγνωστό-πουλος, Χ. Καρατζάς, ο υπαρχηγός του Άρη Βελουχιώτη Καπετάν-Νικηφόρος κ.α.
Η έκδοση της εφημερίδας σταμάτησε όταν ο Νίκος Καψωμενάκης παντρεύτηκε την αείμνηστη σύζυγό του Άννα Ρεπαπή, οικονομολόγο, με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά : τον Πέτρο, πατέρα 3 παιδιών, Φιλόλογο με master στην Ειδική αγωγή, Θεολόγο και Υποπλοίαρχο του πολεμικού Ναυτικού, τον Γιάννη, διδάκτορα Κλιματολογίας, την Αγγελική, Δασκάλα και Καθηγήτρια πιάνου και τον Αλέξανδρο, σπουδαστή Ψυ-χολογίας.
Όταν μετακόμισε στην Αγία Παρασκευή, εκλέχθηκε εκκλησιαστικός σύμβουλος, και πρόεδρος της Ένωσης των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου και ορ-γάνωσε διαλέξεις με εκλεκτούς επιστήμονες. Εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της «Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος» και γενικός Γραμματέας της «Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών» της οποίας υπήρξε επί 13 χρόνια αρθρογράφος του περιοδικού της «Ο Σύνδεσμος των Πολυτέκνων».
Συμμετείχε στις Δημοτικές εκλογές και εκλέχθηκε επί 3 τετραετίες Δημοτικός Σύμβουλος, εκ των οποίων τη μία ως ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΦΙΑΔΗΠ (σωματείο για την αντιμετώπιση του δημογρα-φικού προβλήματος), είναι μέλος της «Χριστιανικής Ένωσης Επιστημόνων», του «Ανθρωπιστικού Συνδέσμου» και άλλων σωματείων.
Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών και χωρίς να είναι κομματικό στέλεχος κατετάγη 2ος κατά σειρά στο Δήμο Αγίας Παρασκευής μεταξύ υποψηφίων που ήταν υπουργοί, βουλευτές και μέλη του κόμματος.
Έγραψε πολλά άρθρα στον τοπικό Τύπο για εθνικά, κοινωνικά και δημοτικά θέ¬ματα.
Ως αρχηγός της δημοτικής παράταξής του «Δημοτική Αναγέννηση» διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση του έργου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου και για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Κοντοπεύκου.
Ως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ανατολικής Αττικής, με τη συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου κατασκεύασε το μνημείο για την Σοφία Βέμπο και διοργάνωσε επιτυχημένες συνεστιάσεις και διαλέξεις για εθνικά θέματα με τους εκλεκτούς ομιλητές κυρίους Παπαθεμελή, Χολέβα και Δρούγο. Τέλος κανόνισε τη συνάντηση του ΔΣ με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.