ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦ.ΑΞΚΩΝ. ΚΑΛΠΑΚΙ-ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ-ΥΨΩΜΑ 731-ΔΕΛΒΕΤΣΑΝΙ-ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΑΥΛΩΝΑ-ΧΕΙΜΑΡΡΑ-ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ
0Σε ένα οδοιπορικό μνήμης και ιστορίας εξελίχθηκε η επίσκεψη των μελών του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Καρδίτσας και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Αν.Αττικής.
ΚΑΛΠΑΚΙ (επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο) – ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ (τρισάγιο στο κοιμητήριο)- ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ (τρισάγιο στον Ι.Ν.Αγ.Νικολάου και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών) – Ύψωμα 731 (τρισάγιο)- ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΔΕΛΒΕΤΣΑΝΙ – ΤΕΠΕΛΕΝΙ- ΑΥΛΩΝΑ – ΧΕΙΜΑΡΡΑ (επίδοση τιμητικής πλακέτας στην Ερμιόνη Μπρίγκου, την “Μάνα της Χειμάρας” – ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ.
ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ
«Όταν Αλβανοί γκρέμισαν το νεκροταφείο των πεσόντων του 40 φύλαγα τα ονόματα των νεκρών σε χαρτάκι για να μην τους ξεχάσω». Ο Δημήτρης Μπάκος ήταν ο άνθρωπος που φρόντισε να στηθεί το νεκροταφείο για τους νεκρούς μας απο τον πόλεμο του 40 στο χωριό Βουλιαράτες στην Βόρεια Ηπειρο.Ο χώρος όμως δεν γλίτωσε απο το θρησκευτικό μένος Αλβανών που μπήκαν στο κοιμητήριο και ξήλωσαν τους σταυρούς αφήνοντας πίσω τους αποκαρδιωτικές εικόνες..Μετά απο αυτή την καταστροφή ο Δημήτρης Μπάκος φρόντισε να ενημερώσει τον Μπάκο Γιώργο για τα ονόματα των νεκρών και τη θέση στην οποία ο καθένας ήταν θαμμένος Απο το το 1972 και μετά η φροντίδα του νεκροταφείου πέρασε στα χέρια του Γιώργου Μπάκου. Το 1991 κατάφεραν να στήσουν εκ νέου μία περίφραξη και να επανατοποθετήσουν τους σταυρούς στα μνήματα ενώ με την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστασίου ,το 1999 οι τάφοι έγιναν μαρμάρινοι και το κοιμητήριο απέκτησε τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.
ΥΨΩΜΑ 731
Ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη στο ύψωμα 731 (υψόμετρο) κατά την «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών στα μέσα Μαρτίου 1941, προκειμένου οι ιταλικές φασιστικές δυνάμεις με την παρουσία του ίδιου δικτάτορα Μουσολίνι -μετά από τέσσερις μήνες πόλεμο – να δρέψουν μία νίκη κατά της Ελλάδας και να κατέβουν μαζί με τις ναζιστικές δυνάμεις των Γερμανών «νικητές» στην Αθήνα! Το 731 όμως, ανέτρεψε τα σχέδια του(ς). Στο ύψωμα αυτό, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Η Ιστορία για το 731 γράφει: “Επί 7 ημέρες, ως τις 15 Μαρτίου η μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτιθέμενων αντιπάλων. Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό που κατέσκαβε τα υψώματα, για να καταλήξουν σε συμπλοκές, όπου το λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη. Το ύψωμα 731, μεταξύ Αώου και Άψου, έμεινε θρυλικό. Ως τις 19 Μαρτίου, μετά από σχετική τριήμερη ανάπαυλα, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν κατά του υψώματος 731 όχι λιγότερες από 18 επιθέσεις. Το «731», όπως έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου του παγκοσμίου πολέμου.
ΕΡΜΙΟΝΗ ΜΠΡΙΓΚΟΥ “Η ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ”
Στον κήπο του σπιτιού της έχει φυτέψει μια μυρτιά. «Για να μην είναι τα παιδιά στον ήλιο», λέει. Τα παιδιά είναι έξι Ελληνες στρατιώτες που πολέμησαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, σκοτώθηκαν στη Χειμάρρα και θάφτηκαν στον κήπο του πατρικού της.Πολέμησαν και σκοτώθηκαν ηρωικά μερικά μέτρα μακριά από το πέτρινο σπίτι της που έτυχε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή ενός κολασμένου μετώπου.Κοριτσάκι 8 χρόνων η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου είδε τον πατέρα της να θάβει στον κήπο τους Έλληνες φαντάρους με τους οποίους είχαν ζήσει, τραγουδήσει, πολεμήσει μαζί επί μήνες, ώστε να μην τους κατασπαράξουν τα άγρια ζώα. Πέρασαν χρόνια από τότε. Η οικογένειά της δεν ξέχασε ποτέ. Και η ίδια, ακόμη και σήμερα, μια μαυροφορεμένη γυναίκα 82 ετών με ευγενική φυσιογνωμία που δεν διστάζει να αγκαλιάσει τους ξένους, ξεχορταριάζει με καθημερινή έγνοια τον αυτοσχέδιο τάφο, ανάβει κεριά και αφήνει λουλούδια. Με αυτό το καθήκον μεγάλωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1991 ο πατέρας της, σχεδόν αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων, έφτασε στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό να βρει τις οικογένειες αυτών των φαντάρων που έγιναν δικά τους παιδιά και έγιναν δεκτοί ως «απελευθερωτές» κι ας έρχονταν από άγνωστα μέρη.
Δικαίως στην κ. Μπρίγκου έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός η «μάνα της Χειμάρρας». Βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτή τη βαθιά ανθρώπινη πράξη και τη συμβολή της στη διατήρηση της εθνικής μνήμης.